~Salam perkenalan~

img_20160927_135829

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah s.w.t yang telah memberi kekuatan dan kesempatan pada ana untuk memulakan penulisan blog ini. Ustaz ke ni? bukan ustaz pun, ana tak tahu nak bahasakan diri apa, jadi takde masalah rasanya kalau ana menggunakan ‘ana’ untuk mewakili diri yang serba kekurangan ini.

Salam perkenalan untuk semua yang melawat, terbaca, tersinggah atau apa pun kata lain bagi tetamu yang sedang membaca entri ‘taaruf’ buat pertama kalinya.

First of all, ana nak ucapkan terima kasih kepada semua yang sudi meluangkan masa untuk membaca entri-entri yang bakal ana tulis nanti.

Secara umumnya, entri ana mungkin akan lebih menjurus ke arah mencari kesejahteraan hidup yang mana akan memudahkan jalan untuk menuju kebahagiaan akhirat.InsyaAllah..

Last but not least, ana harap, melalui penulisan yang dhaif ini, sedikit sebanyak ana dapat kongsikan dgn para pembaca pengalaman dan peluang hidup yang berada disekeliling kita.

Cheeewaaahhh…bukan main lagi sesi taaruf.Keep calm and continue reading.

http://example.com

 

Mengubati Penyakit Kencing Manis

‚Äč”Angah, jom tolong cik kutip rambutan!”

“Angah, pergi kutip durian hok gugur tu dgn tokki!”

“berat la mung ni angoh, payoh sungguh nok dengor ckp”

Teringat plak kata2 nenek ana dulu2..ni semua moment dlu2 masa ana umur 12tahun..Now, tokki da xde…(smoga Allah menempatkan tokki dikalangan org yg soleh)..Cik plak da xleh nak panggil ana mcm tu dah.sebab dia da xleh bercakap since 1998 seingat ana.

Bukan bisu..tetapi x mampu nk bercakap mcm dulu..hnya mampu ucap kalimah Lailahaillallah jer..MasyaAllah..hebatnya Allah..

pada tahun 1998 tu, cik yang sebelum tu sihat, tanpa ada sebarang masalah kesihatan, tiba2 pengsan..minor strok..dan koma beberapa hari sehingga terpaksa ditebuk leher bg bantuan pernafasan.

Nak tahu sebab apa?Kencing Manis(diabetis)!!! why suddenly ada?its not suddenly..cuma kami yg xperasan petanda2 awal..ptut la cepat sgt letih sblum tu..kami ingatkan sbb kepenatan, rupanya hypo(masa tu mana la tau hypo2 ni)

Lepas dr sedar tu, lidah cik da x normal, n separuh bdn sebelah kanan dah x bleh cntrol mcm biasa.

smpai la skrg, cik hnya mmpu ucap klimah zikir..Alhamdulillah.

Jadi apa yg Ana nak share sbenarnya, DIABETiS tidak mengenal siapa!!!Jangan terlalu selesa untuk menjalani kehidupan tanpa ada rs ‘beringat’..jagalah pemakanan kita, jaga lah kesihatan kita..dan Berhati2 bila anda ada KETURUNAN yg pernah mengidap diabetis…

Semoga Allah terus memberi kesihatan yang baik kpada Cik dan kita semua…Aminnnn..