Apa Itu Sistem Imun Badan?

#1. Apakah kepentingan meningkatkan  Imun Badan  (Sistem Kekebalan Tubuh) terhadap kesihatan?

Penting ke untuk meningkatkan imun badan?Sistem Imun ada dalam diri kita sejak kita dilahirkan. Bukan hanya manusia, binatang dan tumbuh-tumbuhan pun memiliki sistem ini untuk melindung dirinya dari serangan musuh dari luar.

Secara teknikal, sistem kekebalan tubuh adalah sebuah sistem yang terdiri dari jaringan organ tubuh, tisu dan sel yang melindungi tubuh dari musuh seperti bakteria, kuman, virus parasit dan
mikro-organisma lain.

Bukan itu saja, Sistem Imun dapat menjaga tubuh dari serangan dari dalam tubuh. Sistem ini mampu mempertahanan terhadap diri kita dari serangan penyakit.

Salah satu keunikan utama dari sistem ini adalah bahwa sistem ini dapat membezakan antara “self” dan “non-self.” Maknanya, sel-sel dalam sistem ini dapat membezakan mana sel-sel yang merupakan sebahagian dari diri kita dan mana yang bukan. Inilah sebab mengapa sel-sel sistem imun hidup berdamai dengan sel-sel tubuh yang lain.

#2. Di manakah letakkan Sistem Imun dalam tubuh ini?

Sistem imun ada dalam seluruh tubuh, dan organ yang terutama membentuk sistem kekebalan ini disebut organ limpa, yang merupakan rumah untuk ‘Lymphocystes,’ iaitu sel darah putih.

Sel darah putih inilah bahagian yang terutama dan kunci dalam sistem imun badan. Dalam organ sistem limpa inilah ‘lymphycytes’ tumbuh, berkembang dan disebarkan.

#3. Apa jadi bila imun badan lemah?

Bila sistem ketahanan tubuh tidak berfungsi baik, penyakit muncul. Sistem Imunisasi tubuh yang lemah mengakibatkan munculnya penyakit-penyakit berikut:
1. Kanser
2. Flu Burung
3. Tumor
4. Herpes
5. Jantung
6. Campak
7. Obesiti
8. Influenza Menahun
9. Stroke
10. Alzheimer
11. Darah Tinggi
12. Autisme
13. Ginjal
14. Vertigo
15. Diabetes
16. Maag
17. HIV
18. Brochitis
19. Tyroid
20. Malaria
21. Hepatitis
22. Demam
23 Sinusitis
24. Arthritis

#4. Jadi bagaimana untuk kita kembalikan dan meningkatkan imun  badan kita ke tahap yang optima?

Betul. pemakanan haruslah sihat dan seimbang. Bukan itu sahaja, gaya hidup juga perlu sihat. Stop smoking. Stop from taking alcoholic drinks.

Dan SUPLEMENT! Shaklee ada menyediakan pelbagai produk kesihatan yang boleh diambil dalam membantu kita meningkatkan imun badan kita mengikut bajet kita sendiri. Ana mencadangkan bagi individu yang mempunyai one of senarai penyakit diatas, boleh la mula consume supplement dari Shaklee seperti Vivix. Vivix akan bantu sel dalam badan kita untuk melawan virus, bakteria, sel jahat even sel kanser dalam badan kita..dalam masa yang sama vivix bantu untuk menguatkan lagi sel hidup yang sedia ada. Semakin cepat kita amik vivix, semakin cepat pemulihan sel berlaku.

Hubungi Ana,

Pengedar Shaklee Kuantan, Fiqelina

010-5752619

Atau boleh terus beli secara online di sini, Beli Vivix Online Direct Dari HQ Shaklee

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Apa Itu Sistem Imun Badan?”