7 Attitude Orang Bisnes Yang Saya Belajar Melalui Bisnes Shaklee

Bukan sahaja kalau nak buat Bisnes Shaklee saja, malah dalam berbisnes apa skalipun, kita mestilah cuba untuk wujudkan 7 Attitude Orang Bisnes yang klu diamalkan, InsyaAllah kita boleh jadi orang bisnes yang berjaya. Antaranya:

1. Berilmu

Dalam apa jua bisnes yang wujud dalam dunia ni, point yang paling ialah ilmu. Ana rs tanpa ilmu, tidak akan wujud sistem bisnes ni. Tak kisahlah bisnes besar ke, bisnes kecil ke, bisnes pasar malam ke, bisnes berbililion2 ringgit sekalipun. Dan Ilmu ini perlu dicari dan dipelajari. Tanpa ilmu mustahil bisnes yang diceburi akan berjaya. Dan ilmu yang dicari perlulah bersesuaian dengan lapangan bisnes yang nak diceburi.

2. Sabar

Kesabaran adalah satu sikap yang penting, bukan sahaja dalam bisnes malah dalam aspek kehidupan kita. Sudah menjadi lumrah bisnes, mesti ada pasang dan surut. Masa pasang sudah tentu semua akan gembira, ketika surut itulah perlunya sifat sabar agar kita tidak cepat berputus asa.

3. Menepati Masa

Ketika dalam proses berhadapan dengan customer, masa merupakan aspek yang sangat perlu. Bilamana kita deal dengan customer dan mengabaikan aspek masa, no wonder lots of customer akan cabut dgn erti kata lain, xdpt buat close sale..

4. Empati

Ok, empati ni pun penting.apa tu empati?simpati ke?bukan..empati ialah perasaan kita yang dapat menyelami perasaan org disekeliling kita.kenapa kena ada empati ni?yelah, baru la customer dapat rasa yang kita betul-betul faham apa kehendaknya n ini akan lebih membantu bisnes kita..tak gitu?

5. Perancang Yang Baik

Yes betul, kita hanya mampu merancang, dan perancangan yang baik hanyalah dari Allah. TAPI, kita masih perlu merancang agar perjalanan hidup kita lebih baik. Jadi, untuk menjadi ahli bisnes yang berjaya, mesti selalu ada perancangan. Dan perancangan tu mestilah diikuti.Jangan lah merancang bagai nak rak, tapi x pernah nak buat.NO USE okay!

6. Tidak Malu

Macam mana nak buat bisnes kalau ada MALU ni?Malu adalah musuh utama bagi orang-orang yang nak bisnes ni. Macam mana nak berbisnes kalau malu nak jumpa customer? Malu nak perkenalkan bisnes?Malu nak bagitau orang lain tentang bisnes?HAruuuu…

7.  Berani

LAst but not least, bukan nak berperang je perlukan keberanian ni. Nak buat bisnes pun kena berani. Berani amik risiko, berani untuk buat apa yang dirancang. dan Berani Untuk Gagal.

Worite, Ana rs sejak kenal Shaklee inilah antara altitude yg ana dapat serap dalam diri ini Ana.Alhamdulillah..So, klu ada perasaan untuk mulakan apa pun bisnes, make sure kena ada 7 altitude ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *